Η μισή Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτή την Ελλάδα πρέπει να ξανακερδίσουμε. (Τρίπολη)

0 Shares
0
0
0
0

Συνέντευξη τύπου στη Τρίπολη.

Ξεκινάμε μια μάχη ιδεών. Την Επανάσταση για τη Νέα Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ μαζί μας. Με τιμά που είμαι στην Τρίπολη και σας διαβεβαιώνω ότι δεν ήλθα εδώ για να κλείσω την προεκλογική εκστρατεία αυτών των εκλογών. Ήρθα για να ξεκινήσω μια μάχη ιδεών για την επόμενη μέρα της δημοκρατικής παράταξης.

Την άλλη Δευτέρα θα έχουμε  ένα νέο  πρόεδρο, επικεφαλής της ιστορικής προοδευτικής παράταξης. Με μια ιδιαιτερότητα όμως. Δεν έχουμε κάνει πολιτικό συνέδριο. Δεν ξέρουμε τις θέσεις κάθε υποψηφίου. Αυτή η μάχη ξεκινάει την επόμενη Δευτέρα, αυτή τη μάχη θέλω συμβολικά να ξεκινήσω από την πατρίδα της επανάστασης, την Τρίπολη, σήμερα μαζί σας. Μια μάχη ιδεών για το πολιτικό πρόγραμμα της προοδευτικής παράταξης,του Νέου ΠΑΣΟΚ.

Αισθάνομαι περήφανος που είμαι ΠΑΣΟΚ. Οι θέσεις μου εκφράζουν ξεκάθαρα την ιστορική αυτή συνέχεια. Πιστεύω στις αξίες του ΠΑΣΟΚ και μέσα από αυτή τη διαδικασία αισθάνομαι δύο φορές ΠΑΣΟΚ. Γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει το μεγαλείο  να δέχεται το σύνολο των διαφορετικών απόψεων που εκφράζονται από όλους τους υποψηφίους.

Δεν θέλω τίποτα. Δεν σας ζήτησα τίποτα και δεν μου ζητήσατε τίποτα. Γι’ αυτό είμαι εδώ μαζί σας. Θέλω να είμαι ελεύθερος και να είστε ελεύθεροι. Χωρίς εξαρτήσεις, μηχανισμούς και ρουσφέτια. Έτσι οραματίζομαι την πολιτική της επόμενης ημέρας.

Έχουμε όλοι αντιληφθεί ότι η Τρίτη ελληνική Δημοκρατία έχει ολοκληρώσει την ιστορική της διαδρομή. Το πολιτικό σύστημα που ξεκίνησε μετά την πτώση της χούντας, πρακτικά χρεοκόπησε. Δοκιμάσαμε πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών για τη συντήρηση αυτού του συστήματος. Στην πράξη όμως,επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια. Ο κόσμος έχει βαρεθεί την παλιά πολιτική. Είμαι βέβαιος ότι οι μεταρρυθμίσεις που μας ζητούν οι δανειστές δεν είναι αρκετές για να αλλάξει η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες μόνο για να διασφαλιστούν οι δανειστές. Εμείς όμως, χρειαζόμαστε κάτι πολύ περισσότερο. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη Αλλαγή. Μια στρατηγική για την Αναγέννηση της Ελλάδας. Για να ανήκει μια μέρα και πάλι η Ελλάδα στους Έλληνες. Αυτός είναι ο στόχος και αυτή είναι η αποστολή μας. Αυτός είναι ο ιστορικός μας ρόλος.

Η παράταξη που δημιουργείται είναι βέβαιο πως δεν πρέπει να είναι η τελευταία της προηγούμενης εποχής. Όραμά μου είναι να δημιουργήσουμε την πρώτη πολιτική παράταξη της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Να τα αλλάξουμε όλα. Όταν λέω όλα, πραγματικά εννοώ όλα.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια Νέα Μεταπολίτευση.Η έννοια της μεταπολίτευσης είναι απλή. Είναι η αλλαγή πολιτεύματος. Με ένα νέο Σύνταγμα και ένα νέο πολίτευμα. Όραμά μου είναι, αυτό το Σύνταγμα να το αποφασίσει ο λαός. Να ψηφίσει για όλα ο λαός, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος. Να αποφασίσει ο λαός ποια Ελλάδα θέλουμε. Τι κράτος θέλουμε να δημιουργήσουμε; Πόσο μεγάλο θέλουμε να είναι αυτό το κράτος; Τι θέλουμε να προσφέρει στους πολίτες; Και πόσο να κοστίζει αυτό το κράτος;

Έλεγε στο Σύνταγμά του ο Ρήγας ότι η μεταβίβαση των χρεών στις επόμενες γενιές είναι ανήθικη. Και όμως, η δική  μας γενιά παραλαμβάνει ένα χρέος 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 7 ετών, οι Έλληνες έχασαν από τις περιουσίες τους 600 δισεκατομμύρια ευρώ. Διπλάσια αξία ουσιαστικά από αυτό το χρέος. Γιατί; Για να συντηρήσουν κάποιοι αυτό το μεγάλο,σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος.

Ελάτε να ψηφίστε. Αντισταθείτε. Προκειμένου να συντηρηθεί αυτό το σπάταλο κράτος,κινδυνεύετε να χάσετε τους κόπους μιας ζωής. Δώστε ένα τέλος σε αυτή την ιστορία. Οι κομματικοί μηχανισμοί που συγκροτούν αυτό το κράτος κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μειωθεί η προσέλευση του κόσμου σε αυτές τις εκλογές. Διαψεύστε τους με την ψήφο σας.

Αυτές οι εκλογές είναι μια νέα αρχή. Για τις μεγάλες αποφάσεις που θα πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε στο συνέδριο. Ποιοι θα ψηφίσουν για τις πολιτικές θέσεις του νέου προοδευτικού φορέα; Θα φοβηθούμε την τεχνολογία και στον νέον προοδευτικό φορέα; Θα φοβηθούμε και πάλι την τεχνολογία; Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ανοικτό κόμμα, σε όλα τα μέλη. Να πιστέψουμε στην τεχνολογία. Δεν μπορεί να ισχυρίζεσαι ότι εκπροσωπείς τις αξίες της προόδου και να φοβάσαι την τεχνολογία. Εγώ θα ήθελα όλα τα μέλη που θα γραφτούν να έχουν δικαίωμα στη διαμόρφωση των θέσεων ούτως ώστε όλοι μαζί να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης.

Να αποφασίσουν τα μέλη μας για την ιδεολογική μας ταυτότητα,για το όνομα, για το σύμβολό μας. Πρότασή μου είναι, σύμβολο της νέας παράταξης να είναι ο ήλιος. Δεν αλλάζουν τα σύμβολα, είναι εκεί για να μας καθοδηγούν. Ο ήλιος είναι το σύμβολο του Ελληνικού πολιτισμού, είναι το σύμβολο του Απόλλωνα είναι το σύμβολο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο ήλιος είναι το σύμβολο του Διαφωτισμού.Εκπροσωπεί και συμβολίζει τις ιδέες μας. Δεν μπορεί ένα άλλο σηματάκι να τον αντικαταστήσει.

Εξίσου σημαντικές είναι οι αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν, όχι οι μηχανισμοί αλλά τα μέλη μας, για τις πολιτικές μας θέσεις.

Τι εννοούμε όταν λέμε Αλλαγή; Για αυτή την αξία συμφωνούμε όλοι, και οι 9 υποψήφιοι κατά τη διάρκεια αυτής της διεργασίας, για την Αλλαγή. Έχω την αίσθηση όμως ότι η Αλλαγή που εννοούν κάποιοι υποψήφιοι δεν είναι μεγάλη. Η Αλλαγή που θα πρέπει να πρεσβεύει η νέα προοδευτική παράταξη πρέπει να είναι μια Μεγάλη Αλλαγή. Η Αλλαγή της Ελλάδας, η Αλλαγή του πολιτεύματος, η αλλαγή του Συντάγματος.Η δημιουργία ενός νέου κράτους, η συνταγματική κατοχύρωση μόνιμων φορολογικών συντελεστών, για να μπορέσουν επιτέλους να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας. Πρωτίστως, όμως, η απόφαση του ελληνικού λαού, για το τι θέλουμε να είναι η Ελλάδα.

Με μεγάλη μου χαρά ξεκινάω αυτήν την πρωτοβουλία, αυτήν την προσπάθεια από τη Τρίπολη. Μια Επανάσταση για τη Νέα Ελλάδα.

–  Θέλετε να μας πείτε το μήνυμα που θέλετε να στείλετε και πως θα καλέσετε τον κόσμο να έλθει να ψηφίσει και να πάρει μέρος σε αυτή τη διαδικασία γιατί νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο να έλθει κόσμος.

Πραγματικά, το πιο σημαντικό ζητούμενο των εκλογών της Κυριακής είναι η συμμετοχή των πολιτών. Αν ήταν στο χέρι μου εγώ θα στόχευα στη συμμετοχή 500.000 πολιτών. Θα έκανα ό,τι είναι δυνατόν για να έλθουν 500.000 πολίτες, με κάθε τρόπο, με κάθε δημοκρατική διαδικασία με κάθε μέσο, εμπιστευόμενος και την τεχνολογία και οποιονδήποτε άλλο τρόπο δημοκρατικής συμμετοχής.

Κατά την προσωπική μου άποψη, η συμμετοχή λιγότερων από 300.000 πολιτών, δεν θα είναι επιτυχία. Αν έχουμε 100-150 χιλιάδες πολίτες, σας βεβαιώνω από τώρα ότι σε αυτές τις εκλογές θα κερδίσουν οι μηχανισμοί. Είναι βέβαιο, είναι μαθηματικά βέβαιο. Παρακαλώ, πραγματικά τους πολίτες να πάρουν το μέλλον της προοδευτικής παράταξης στα χέρια τους. Να μην το αφήσουν στους μηχανισμούς. Να αποφασίσουν αυτοί για το μέλλον που θέλουμε, για την Ελλάδα του μέλλοντός μας.

–  Για την επόμενη μέρα, μετά το πέρας των διαδικασιών και των εκλογών, πως την οραματίζεστε; Πως θα είναι;

Έχουμε δεσμευτεί όλοι οι υποψήφιοι και έχουμε υπογράψει ότι θα είμαστε εκεί. Ότι ανεξάρτητα ποιος θα είναι αρχηγός, θα συμμετέχουμε για να οικοδομήσουμε την προοδευτική παράταξη της επόμενης μέρας. Από κει και πέρα όμως, από την επόμενη, από την μεθεπόμενη Δευτέρα, για μένα αρχίζει μια μάχη ιδεών. Η οποία θα ολοκληρωθεί στο συνέδριο. Δεσμεύομαι ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις ούτως ώστε στο πολιτικό συνέδριο να κερδίσουμε αυτή τη μάχη των ιδεών. Να αποφασίσουν οι πολίτες για την ιδεολογική ταυτότητα της νέας παράταξης. Η άποψη μου είναι ξεκάθαρη, η ταυτότητά μας είναι κεντροαριστερά. Το νέο ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με τη δεξιά. Όποιος κομματικός μηχανισμός σε όλη την Ευρώπη συνεργάστηκε με τη δεξιά κατέρρευσε. Εμείς διαμορφώνουμε και οικοδομούμε την κεντροαριστερά παράταξη. Είπα κατά τη διάρκεια του debate ή σε μια άλλη συνέντευξη αν δεν θυμάμαι καλά, οραματίζομαι την προοδευτική παράταξη πιο αριστερά από τον Σύριζα. Είμαι βέβαιος για αυτό. Θέλω μια προοδευτική παράταξη που να είναι πιο προοδευτική από τον Σύριζα. Το όραμά μου είναι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου κάποια στιγμή να συνεργαστούν για το μέλλον αυτής της χώρας. Δεν είναι προσωπική άποψη αυτή, είναι συνέχεια μιας ιστορίας. Πάλεψαν γενιές και γενιές για αυτό το όραμα. Κάποια στιγμή, οι προοδευτικές δυνάμεις να κυβερνήσουν την Ελλάδα. Αυτό θεωρώ ιστορική συνέχεια και αποστολή μου.

– Κύριε Τζιώτη, είπατε προοδευτικοί, πιο προοδευτικοί από το Σύριζα.   Προοδευτικός, και θέλω να μου πείτε αν τα κόμματα στην Ελλάδα πλέον με δεδομένη την οικονομική κατάσταση ασκούν πολιτική.

Μα ακριβώς αυτό θέλω να κατακτήσουμε.Την ιστορική ταυτότητα της προοδευτικής παράταξης. Μια Ελλάδα που να μπορεί  να διαμορφώνει την πολιτική από μόνη της. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες.

–  Όμως ο Σύριζα στην πορεία αποδείχτηκε πιο δεξιός από τη δεξιά. Δηλαδή με την έννοια, ακολούθησε πολιτικές που ακολουθήθηκαν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο αγώνας που δίνουμε είναι ένας αγώνας για την αλήθεια. Εγώ έτσι φαντάζομαι την αριστερά.Μια προοδευτική παράταξη που λέει ξεκάθαρα την αλήθεια. Και η αλήθεια μπορεί να είναι μόνο γυμνή.

Να δούμε ένα παράδειγμα. Η μεγάλη αλλαγή δεν μπορεί να έλθει αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα, ο καταστατικός χάρτης της πολιτείας μας, της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όταν λέμε ότι θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα, προφανώς αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να αποτυπωθούν στον καταστατικό χάρτη της χώρας μας. Πάμε να δούμε τα πράγματα απλά. Η Νέα Δημοκρατία έχει μια πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Προφανώς, η πρόταση αυτή δεν είναι προοδευτική.Είναι συντηρητική.Είναι μια συνέχιση του ιδίου καθεστώτος.

Η πρόταση του Σύριζα για την αλλαγή του Συντάγματος είναι άλλη μία αναθεώρηση.

Για παράδειγμα λέει ότι θα έχουμε ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα.Αυτές δεν είναι επαρκείς προϋποθέσεις για να αλλάξουν την Ελλάδα. Ήρθε η ώρα να αποφασίσει για όλα ο λαός.

Σε αυτό το πλαίσιο επομένως, αν συγκρίνουμε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του συντάγματος και την ισχύουσα πρόταση του Σύριζα, εγώ οραματίζομαι την πρόταση της προοδευτικής παράταξης να είναι πιο προοδευτική από τον Σύριζα.

Γιατί ο Σύριζα κατά την άποψή μου έχει μετακινηθεί προς το κέντρο. Κάθε εξουσία μετακινείται προς το κέντρο.Συνεπώς, ο ελεύθερος πολιτικά χώρος που έχει μείνει κενός είναι αριστερά από το Σύριζα, δεν είναι στο κέντρο.

Στόχος δικός μου δεν είναι να γίνουμε τρίτο κόμμα.Αν αναλάμβανα την ευθύνη αυτής της παράταξης και παίρναμε την τρίτη θέση, την επόμενη ημέρα θα είχα παραιτηθεί. Στόχος μας είναι να ξανακερδίσουμε την εξουσία.Αυτή είναι η αποστολή του ΠΑΣΟΚ.

Αν όλοι εμείς εργαζόμασταν ως  ομάδα, ως ομάδα στρατηγικής της νέας προοδευτικής παράταξης και θέταμε ως στόχο να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές ,ο μόνος τρόπος είναι να διαμορφώσουμε μια νέα προοδευτική πρόταση. Καλώς ή κακώς έχουμε δύο αντιπάλους. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε και τη Νέα Δημοκρατία και τον Σύριζα. Οι δύο αντίπαλοί μας έχουν ήδη ανανεωθεί. Αυτό είναι το δεδομένο.Συνεπώς, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε κι εμείς.

Από την πρόταση που υπέβαλα το 2007, όταν έβαψα κόκκινο τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και όταν ξεκάθαρα είπα το ΠΑΣΟΚ είναι αριστερά, ότι αυτό είναι πρόοδος, εγώ δεν έχω μετακινηθεί, ούτε εκατοστό. Ούτε οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν. Το ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε και έχασε τους ψηφοφόρους που βρίσκονται ιδεολογικά εκεί.Το ζητούμενο είναι να ξανακερδίσουμε αυτήν την κοινωνία.

Η άποψη η δική μου είναι ότι η μισή Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτή την μισή Ελλάδα πρέπει να ξανακερδίσουμε.

0 Shares
Μπορεί, επίσης, να σας ενδιαφέρουν...
H Ελλάδα στα ζάρια

ΠολιτικήΗ Ελλάδα στα ζάρια

Ποια είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής; Το Σύνταγμα προστατεύει τη ζωή με τρόπο κατηγορηματικό και απόλυτο Σύμφωνα…